× بستن تبلیغات
سلامت و سبک زندگی
تاريخ : 10 مهر 1396 | 8:36 | نویسنده : salamatism | بازدید : 0

موهای شما حاصل و دست‌رنج بدن شما است. موها درون کیسه یا غده‌های مویی که در لایه‌های عمیق پوست قرار دارند تشکیل می‌شوند و رشد می‌کنند و مواد تشکیل دهنده‌شان هم بیشتر مرکب از پروتئین‌ها و رنگ‌دانه‌ها است. هر گونه تغییری در سوخت‌ و ساز بدن (متابولیسم) تاثیر مستقیم برای موها دارد و هم‌ زمان باعث تغییراتی در حجم و اندازه، ضخامت و تار و پود موها می‌شود. علاوه بر این ساختار و محل قرار گرفتن ریشه موها یا همان کیسه‌های مویی نقش موثری در گوناگونی و جنس موها به عهده دارد.

پوسته پوسته‌های سفید سر نشانه بیماری نیست

شوره سر اسمی است که برای پوسته‌های ریز و سفید موجود در سر انتخاب شده است. از آنجایی که قسمتی از عملکرد پوست بدن حتی پوست سر تولید موانعی شاخی شکل و سخت و تقربیا غیر قابل نفوذ برای محافظت و مقابله با عوامل محیطی و خارجی است. تعداد نسبتا اندکی از این پوسته‌های سفید طبیعی است.

بیشتر از آنچه تصور می‌کنید ریزش مو دارید!

تمام پیازهای مو، تقریبا ۱۰۰.۰۰۰ عدد از آن‌ها در پوست سر موجب ایجاد چرخه رشد موها می‌شوند. این سیکل ترکیبی از دوره رشد، دوره سکون یا خاموشی و برگشت و بهبودی تدریجی است. عوامل بسیار زیادی در تغییر این بازه‌های زمانی دخیل هستند. عواملی مثل هورمون‌ها، محل قرار گرفتن یا آناتومی پیاز مو، ژنتیک، سلامت عمومی بدن، داروها و مطمئنا عوامل روحی و روانی از جمله این موارد هستند. تخمین‌زده می‌شود ۹۰ درصد از موهای سر در مرحله رشد موثر هستند (سیکل یا چرخه آناژن) و تقریبا ۱۰ درصد به طور عادی در مرحله سکون (تلوژن) هستند. هر پیاز مو باعث رشد یک تار مو و جایگزینی آن به شکل مستقل می‌شوند.

طاسی موضعی

طاسی موضعی یک بیماری خود ایمنی است که بدن به طور خودکار نسبت به گروه و یا تعدادی از پیاز‌های مو مخصوصا در قسمت‌های خاصی از سر که معمولا بیشتر از ۲.۵ تا ۵ سانتیمتر هم نمی‌شود حمله می‌کند. ممکن است در بعضی از موارد این نواحی بدون مو کاملا عادی به نظر می‌رسند و در حالت عادی خود به خود هم رفع شوند. اما احتمال اینکه سایر نواحی بدن را هم درگیر کند و به طور دائمی تحت تاثیر قرار دهد وجود دارد. متاسفانه در این حالت درمان معتبر و قابل اطمینانی وجود ندارد اما تزریق استروئید در نواحی بی‌مو یا طاس باعث می‌شود برای مدتی قسمت‌های التهابی تشکیل‌ دهنده تحت فشار قرار گیرند.

ژنتیک ۹۰ درصد عامل ریزش مو در آقایان است

نازکی موها (به دلیل کوچکی ریشه یا پیاز مو) به طور عادی در پس سر، خط پیشانی و فرق سر به اسم آلوپسیا شناخته می‌شود. آلوپسی تقریبا در همه افراد با افزایش سن و گذر زمان بوجود می‌آید. اما وجود عوامل ژنتیکی و تغییراتی هورمونی هم بسیار تاثیر گذار است. طاسی معمولا در خانم‌ها بعد از یائسگی پیش می‌آید ولی در آقایان خیلی زودتر در دهه ۲۰ زندگی‌شان پدیدار می‌شود. اگرچه درمان قطعی برای این عارضه در دست نیست اما در بعضی از بیماران استفاده از محلول ماینوکسیدیل (روگین) و فیناستراید (پروپشیا) خوراکی موثر بوده که با تاثیرگذاری مستقیم بر روی ریشه‌های مو می‌توانند موجب رشد دوباره موها شوند. پیوند یا کاشت مو هم در این نوع طاسی سر می‌تواند موثر واقع شود.

طاسی یا کم‌مویی سر در بانوان

تحمل طاسی سر در خانم‌ها به دلیل جنبه‌های زیبایی موضوعی بسیار سخت و مشکل خواهد بود. در بیشتر اوقات طاسی در خانم‌ها نتیجه عوامل ژنتیکی و تغییرات هورمونی است. حتی در مواردی خاص و نادر این ‌طاسی‌ها می‌تواند نشانه بروز مشکلات جدی‌تری مثل بیماری‌ها مختلف مانند بیماری‌های تیروئیدی یا هورمونی باشد. پس ضروری است در صورت مشاهده علائم طاسی به یک متخصص مراجعه کنید و هر چه سریع‌تر درمان لازم را شروع کنید.

موهای شما درباره سلامتی‌تان چه می‌گویند؟






ادامه ي مطلب

امتیاز :


طبقه بندی: سلامت،
سلامت,

۹ مهر، برابر با اول اکتبر هر سال، در تقویم جهانی سلامت، روز جهانی سالمندان نام‌گذاری شده است. براساس اعلام دبیر کل سازمان ملل متحد، جمعیت سالمندان جهان تا سال ۲۰۳۰ به حدود ۱ میلیارد و ۴۰۰ میلیون نفر خواهد رسید و این جمعیت تا سال ۲۰۵۰ به بیش از ۲ میلیارد و ۱۰۰ میلیون نفر می‌رسد. با این آمار و ارقام بدیهی است که این جمعیت سالمند، اگر به فکر سلامت خود نباشند، سیل عظیمی از بیماری‌ها و مشکلات، آن‌ها را به دردسر خواهد انداخت. یکی از نکات پیشنهادی برای داشتن طول عُمر همراه با سلامتی، رعایت موارد تغذیه‌ای است. از این‌رو،‌ در ادامه با مهم‌ترین توصیه‌های تغذیه‌ای برای سالمندان آشنا می‌شویم.

۱. حجم میوه‌ها و سبزی‌ها را در رژیم غذایی‌تان افزایش دهید.

از آن‌جایی که سالمندان معمولا با افت ایمنی بدن و افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های عفونی و ویروسی مواجه هستند، پس بهتر است که حجم دریافت ویتامین‌ها در برنامه غذایی خود را بیشتر کنند. از این‌رو، مصرف روزانه حداقل ۳ میوه فصل و دو لیوان سبزیجات به این افراد توصیه می‌شود. از طرف دیگر، سالمندان به دلیل مصرف حجم زیادی از داروها و کم‌آب شدن بدن‌شان، با برخی مشکلات گوارشی مانند یبوست هم دست‌وپنجه نرم می‌کنند که در این مورد هم خوردن ۵ وعده میوه و سبزی در طول روز به‌دلیل فیبر بالایی که این ترکیبات غذایی دارند، می‌توانند به رفع مشکل آن‌ها کمک کند. اگر سالمندان با جویدن یا هضم میوه‌ها و سبزی‌ها مشکل دارند، می‌توانند آن‌ها را رنده کنند یا حدود دو دقیقه حرارت غیرمستقیم بدهند.

۲. ناهار، وعده اصلی غذایی‌تان باشد.

از آن‌جایی که سالمندان معمولا با مشکلات گوارشی و اختلال خواب مواجه هستند، بهتر است که وعده اصلی غذایی خود را به وعده ناهار اختصاص دهند. از طرف دیگر، خوردن ناهار کامل می‌تواند کالری و انرژی لازم برای انجام سایر فعالیت‌های روزانه را به سالمندان بدهد.

۳. مراقب کم‌آبی بدن‌تان باشید.

کم‌آب شدن بدن می‌تواند در کاهش تمرکز و ایجاد اختلال هوشیاری در سالمندان موثر باشد. از این‌رو، بسیار مهم است که سالمندان همیشه یک ظرف آب کنار دست خود داشته باشند و پیش از احساس خشکی دهان، آب بنوشند. نوشیدن آب کافی، به بهبود عملکرد گوارشی این افراد هم کمک می‌کند.

۴. حجم غذاهای خود را کم کنید.

برای این‌که سالمندان بتوانند جلوی مشکلات گوارشی و تغییرات ناگهانی در میزان قند و فشار خون خود را بگیرند، باید حجم وعده‌های غذایی خود را کم و تعداد وعده‌های غذایی را زیاد کنند. معمولا توصیه می‌شود که سالمندان، ۶ وعده غذایی کوچک در طول روز داشته باشند. آخرین وعده غذایی آن‌ها نباید کمتر از ۲ ساعت با زمان خواب‌شان فاصله داشته باشد.

۵. انرژی خوراکی‌های خود را بالا ببرید.

معمولا سالمندان به‌دلیل مشکلات گوارشی و داروهایی که مصرف می‌کنند، دچار کاهش اشتها می‌شوند. این کاهش اشتها، می‌تواند منجر به کاهش دریافت کالری کافی در طول روز و درنهایت باعث ایجاد کمبودهای تغذیه‌ای در بدن سالمندان شود. به همین دلیل هم توصیه می‌کنیم که این عزیزان، مواد غذایی مصرفی خود را با حجم پایین اما کالری و ریزمغذی‌های بالا، دریافت کنند. مثلا، به شیر یا لبنیات خود، مقداری موز، کره بادام‌زمینی یا سایر میوه‌ها را بیفزایند، یا همراه با انواع نوشیدنی‌های خود، مقداری شیره انگور مصرف کنند.

۶. توجه ویژه‌ای به سوپ‌ها داشته باشید.

انواع سوپ، جزو بهترین گزینه‌های غذایی برای سالمندان محسوب می‌شوند، زیرا هم خوردن آن‌ها ساده است و نیاز به جویدن زیادی ندارد، و هم می‌توان حجم کوچکی از سوپ را با مغذی‌ترین مواد اولیه تهیه کرد. بهتر است که سالمندان حداقل هفته‌ای ۳ مرتبه انواع سوپ‌هایی که سرشار از سبزیجاتی مانند هویج، گوجه‌فرنگی، جعفری و گوشت‌هایی مانند گوشت قرمز بدون چربی، گوشت مرغ، گوشت بوقلمون یا گوشت بلدرچین هستند را در برنامه غذایی خودشان داشته باشند.

۷. حتما هفته‌ای ۲ مرتبه ماهی بخورید.

ماهی‌های چرب مانند ماهی سالمون، قزل‌آلا، ساردین و کیلکا، سرشار از اسیدهای چرب امگا-۳ هستند و می‌توانند به انعطاف عروق افراد سالمند و پیشگیری از ایجاد التهاب در بدن آنان کمک فراوانی کنند. ضمن این‌که ماهی نیاز به جویدن چندانی ندارد و بسیار راحت هم هضم می‌شود. از این‌رو، برای سالمندانی که دندان مصنوعی یا مشکلات گوارشی دارند هم گزینه مطلوبی به‌شمار می‌رود.

۸. روزی یک عدد سیب بخورید.

انواع سیب سرشار از نوعی آنتی‌اکسیدان به‌نام پکتین هستند که می‌تواند باعث پیشگیری از افزایش کلسترول خون در افراد سالمند و گرفتگی عروق خونی در آنان شود. مصرف روزانه یک عدد سیب، شانس سکته‌های قلبی در سالمندان را شدیدا کاهش می‌دهد. اگر توان جویدن سیب را ندارید، آن را رنده کنید.

۹. همراه چای خود، کشمش بخورید.

یکی از بهترین گزینه‌های خوراکی برای همراهی با چای سالمندان، کشمش است. کشمش به‌عنوان یک میوه خشک، هم کالری کافی و هم مقداری آهن غیر هِم به بدن سالمندان می‌رساند. به‌علاوه، مصرف کشمش می‌تواند از ابتلا به بیماری‌های لثه در سالمندانی که دندان مصنوعی دارند هم جلوگیری کند.

۱۰. از مصرف مغزها و دانه‌ها غافل نشوید.

بهتر است که سالمندان همیشه حداقل ۳ یا ۴ نوع مغز یا دانه مانند پسته، بادام، گردو، تخمه آفتابگردان، کنجد، یا تخمه کدو را آسیاب و به سالاد یا انواع غذاهای خود اضافه کنند. با این کار، هم کالری مصرفی آن‌ها به‌سادگی بالا می‌رود و هم چربی‌های خوب موجود در مغزها و دانه‌ها باعث کاهش چربی بد خون و افزایش چربی خوب خون آن‌ها می‌شود. به این ترتیب، احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی-عروقی هم در آنان پایین می‌آید.

۱۰ توصیه تغذیه‌ای به سالمندان/ به بهانه ۹ مهر،‌ روز جهانی سالمند






ادامه ي مطلب

امتیاز :


طبقه بندی: سلامت،
سلامت,

تاريخ : 10 مهر 1396 | 8:35 | نویسنده : salamatism | بازدید : 0

آلرژی‌های غذایی تقریبا ۴ تا ۶ درصد از کودکان آمریکا را آزار می‌دهند. هیچ درمان قطعی برای آلرژی غذایی وجود ندارد و واکنش‌های آلرژیک می‌توانند زندگی فرد را تهدید کنند. تنها روش قطعی در پیشگیری از بروز واکنش آلرژیک، دوری کردن از غذاهای آلرژی‌زا است. از آنجا که پرهیز غذایی همیشه کار آسان و ممکنی به ویژه برای کودکان نیست، مسئولان مدارس و مربیان بهداشت، باید برنامه‌ای برای پیشگیری از بروز واکنش‌های آلرژیک و انجام اقدامات لازم هنگام بروز مشکلات ناشی از مصرف غذاهای آلرژی‌زا مانند آنافیلاکسی داشته باشند. تشخیص و درمان سریع می‌تواند از بروز بسیاری از مشکلات و حتی مرگ پیشگیری کند.

آلرژی غذایی چیست؟

آلرژی غذایی زمانی اتفاق می‌افتد که بدن، نسبت به برخی از غذاها سیستم ایمنی ویژه‌ای دارد. این واکنش ایمنی بدن گاهی می‌تواند شدید و خطرناک باشد مانند آنافیلاکسی. به طور معمول سیستم ایمنی بدن، از انسان‌ها در برابر باکتری و میکروب‌ها محافظت می‌کند، اما در افرادی که آلرژی یا حساسیت غذایی دارند، بدن، نسبت به غذا مانند یک موجود مضر مثل باکتری نگاه می‌کند.

به طور کلی ۸ غذا یا گروه غذایی هستند که عامل واکنش‌های خطرناک آلرژیک هستند: شیر، تخم‌مرغ، ماهی، حلزون صدف‌دار، گندم، سویا، بادام‌زمینی و مغزهای درختی.

علایم و شدت واکنش‌های آلرژیک در هر شخصی با دیگری متفاوت است و حتی در یک فرد ممکن است با گذر زمان تغییر کند. آنافیلاکسی، یک واکنش ناگهانی و شدید آلرژی است که می‌تواند باعث مرگ شود. همه واکنش‌های آلرژیک به آنافیلاکسی ختم نمی‌شوند.

– کودکانی که آلرژی غذایی دارند، ۲ تا ۴ برابر بیشتر از کودکان دیگر به آسم یا دیگر مشکلات آلرژیک مبتلا می‌شوند.

– از سال ۱۹۹۷ تا ۲۰۰۷، شیوع آلرژی غذایی در کودکان، ۱۸ درصد افزایش یافته است. واکنش‌های آلرژیک به غذاها عامل اصلی بروز آنافیلاکسی بوده است.

– گرچه اندازه‌گیری دقیق آن کار مشکلی است اما تحقیقات نشان می‌دهند که ۴ درصد از کودکان به آلرژی غذایی مبتلا هستند.

کنترل آلرژی غذایی در مدرسه

مدارس در کنترل آلرژی غذایی و پیشگیری از بروز واکنش‌های آلرژیک در کودکان وظایفی دارند. مربیان باید:

۱-    از مناسب بودن برنامه غذایی روزانه کودک مبتلا به آلرژی غذایی اطمینان حاصل کنند.

۲-    برای انجام اقدامات اورژانسی در صورت بروز واکنش آلرژیک آماده باشند.

۳-    کودکان و والدین آن‌ها را نسبت به آلرژی غذایی آگاه کنند.

۴-    محیطی امن و سالم برای تحصیل کودک فراهم کنند.

راه‌های مدیریت آلرژی غذایی در دانش‌آموزان






ادامه ي مطلب

امتیاز :


طبقه بندی: سلامت،
سلامت,

اگر پزشک به شما پیشنهاد کرده است که تغذیه سالم‌تر و بهتر را در کنار ورزش جدی بگیرید تا بتوانید کلسترول خون را به وضعیت مطلوبی برسانید، باید با تغییر در ساختار صبحانه آغاز کنید. محققان می‌گویند که بخش قابل توجهی از مردم جهان مانند حدودا ۳۳ درصد از مردم آمریکا، LDL (کلسترول بد خون) بالایی دارند. در حالی که بعضی از غذاهای صبحانه مانند تخم‌مرغ و ژامبون گوشت مشهور هستند به این‌که کلسترول خون را افزایش می‌دهند، اما بعضی از غذاهای صبحانه نیز می‌توانند کلسترول خون را به وضعیت مطلوبی برسانند.

غلات صبحانه حاوی جو دوسر

شروع روز با یک وعده غذایی کاهنده کلسترول، بهترین انتخاب برای زندگی سالم‌تر در درازمدت است. جو دوسر نه‌تنها به گرم نگه داشتن بدن در روزهای سرد پاییزی و زمستانی کمک می‌کند، بلکه حاوی نوعی فیبر محلول به‌نام بتا گلوکان است و درنتیجه کلسترول خون را به سطح مطلوبی می‌رساند. فیبر محلول موجود در جو دوسر، فرآیند هضم را آهسته می‌کند و نمک صفرا را که حاوی کلسترول است، به خود جذب می‌کند. در ادامه این روند، کلسترول به‌همراه فیبر محلول از دستگاه گوارش می‌گذرد و از طریق مدفوع دفع می‌شود. پس مصرف جو دوسر، جذب کلسترول را در بدن کاهش می‌دهد و سطح کلسترول خون را هم پایین می‌آورد. یک‌سوم فنجان از جو دوسر خشک، حاوی ۱.۳ گرم فیبر محلول است. محققان توصیه می‌کنند که روزانه ۵ تا ۱۰ گرم فیبر محلول دریافت کنید.

سیب

سیب حاوی فیبر محلول است، اما نوع فیبر سیب با نوع فیبر جو دوسر تفاوت دارد. هر عدد سیب متوسط هم حدودا ۱.۲ گرم فیبر محلول به بدن می‌رساند. انواع سیب‌ها حاوی نوع فیبر محلول به‌نام پکتین هستند که وظیفه اساسی‌اش، کاهش دادن کلسترول خون است. پکتین موجود در سیب، از نظر عملکرد، درست مانند بتا گلوکان موجود در جو دوسر عمل می‌کند. شما می‌توانید یک سیب متوسط را به برش‌های متعدد تقسیم کنید و از آن به‌عنوان شیرین‌کننده در وعده صبحانه استفاده کنید. پرتقال، گریپ‌فروت، توت‌فرنگی و انواع مرکبات دیگر نیز حاوی پکتین هستند.

آب پرتقال طبیعی و غنی‌شده

یک لیوان آب پرتقال غنی‌شده با استرول‌ها و استانول‌های گیاهی، واقعا گزینه مناسبی برای کاهش کلسترول خون است. این ترکیبات گیاهی و طبیعی از نظر ساختاری شدیدا به کلسترول درون بدن شباهت دارند و با کلسترول موجود در بدن برای جذب شدن به دستگاه گوارش رقابت می‌کنند. این فرآیند رقابتی مانع از جذب کلسترول می‌شود، کلسترول را دفع می‌کند و درنتیجه کلسترول بد خون را پایین می‌آورد. محققان دانشگاه هاروارد می‌گویند که اگر روزانه ۲ گرم از استرول‌ها و استانول‌های گیاهی را دریافت کنید، سطح کلسترول بد خون را ۱۰ درصد کاهش می‌دهید.

شیر سویا

یکی از ترفندهای مناسب برای کاهش کلسترول خون، استفاده از شیر سویا به‌جای شیر گاو است. شیر سویا، ترکیبات مهم و زیادی دارد که همگی می‌توانند به کاهش کلسترول خون کمک کنند: مهار‌کننده‌های تریپسین، اسید فیتیک و ساپونین‌ها. مهارکننده‌های تریپسین و ساپونین‌ها مانند فیبر محلول در سیب‌ و جو دوسر عمل می‌کنند و به اسیدهای صفراوی در دستگاه گوارش متصل می‌شوند. این روند درنهایت از بازجذب این ترکیبات مضر جلوگیری می‌کند و آن‌ها را از طریق مدفوع خارج می‌سازد.

برای کاهش کلسترول خون، این صبحانه‌ها را بخورید/ از جو دوسر تا شیر سویا






ادامه ي مطلب

امتیاز :


طبقه بندی: سلامت،
سلامت,

به‌دلیل شایع بودن ازدواج‌های فامیلی در ایران، تقریباً از هر ۱۵۰۰تا ۲۰۰۰نوزاد، یک نفر دچار بیماری‌های متابولیک ارثی است که مبتلایان به آن به‌دلیل عدم تشخیص به‌موقع، در آینده با عوارض شدیدی روبه‌رو می‌شوند. ضایعات شدید مغزی، عقب‌ماندگی ذهنی، فلج‌های عضلانی، مشکلات کبدی، سنگ‌های ادراری، نارسایی‌های چشمی‌ مانند آب‌مروارید، آب‌سیاه و بیماری‌های قلبی از عوارضی هستند که برای کودکان مبتلا به این مشکل پدید خواهد آمد. گفتنی است بیماران مبتلا به اختلالات متابولیک در بدو تولد کاملا طبیعی هستند ولی به‌تدریج بسته به نوع بیماری و شدت آن علائم حاد یا مزمن خود را نشان می‌دهند. پس حتی در موارد اختلال کبد، چشم، قلب و… در سنین بالاتر نیز باید این بیماری‌ها را در نظر گرفت.

تأخیر در تشخیص و درمان بیماری‌های متابولیک ارثی بسیار خطرناک است زیرا به ازای هر ماه تأخیر در تشخیص و درمان این بیماری‌ها، ظرفیت ضریب هوشی کودک ۵.۴واحد کاهش می‌یابد. به‌طوری که اگر در یک‌سال اولیه تولد، بیماری کودک شناخته نشده و درمان آغاز نشود، حدود ۵۰درصد ظرفیت ضریب هوشی کودک کاهش می‌یابد و درمان وی در آینده با مشکلات بیشتری روبه‌رو خواهد شد.

با توجه به این که بیماری‌های متابولیک یکی از موارد شایع نیازمند مشاوره ژنتیک هستند بهتر است در مورد مشاوره ژنتیک و انواع آن بیشتر صحبت شود. حتی توصیه می‌شود تمامی زوجین حتی افرادی که با هم فامیل نیستند نیز قبل از ازدواج از خدمات مشاوره ژنتیک استفاده کنند. لازم به ذکر است ازدواج افراد خویشاوند با یکدیگر در هر حالت مثل دخترخاله-پسرخاله ، نوه عمو، دخترعمه-پسردایی و… از نظر احتمال بروز بیماری‌های ژنتیکی حائز اهمیت هستند و این گروه از زوج‌ها حتما باید قبل از عقد مشاوره ژنتیک بگیرند. در ضمن فقط مشاورین ژنتیک می‌توانند در این زمینه خانواده‌ها را راهنمایی کنند. در مشاوره ژنتیک پس از پرسش در خصوص بیماری‌ها و سوابق خانوادگی، با کمک رسم شجره‌نامه ابتدا میزان ژن مشترک بین زوجین بررسی و سپس نحوه توارث بیماری در خانواده مشخص می‌گردد.

تاخیر در درمان متابولیک ارثی، ضریب هوشی کودک را کاهش می‌دهد!/ مصاحبه اختصاصی «سلامتیسم» با دکتر شهلا فرشیدی






ادامه ي مطلب

امتیاز :


طبقه بندی: سلامت،
سلامت,

سرفه نه‌تنها فرد مبتلا به بیماری را آزار می‌دهد، بلکه می‌تواند در محیط‌های عمومی باعث ایجاد دردسر یا مشکلات مختلفی برای دیگران شود. البته اگر به سرفه مرطوب مبتلا باشید، نباید جلوی آن را بگیرید، چون بدن از سرفه کردن برای بیرون ریختن مخاط آلوده و اضافی استفاده می‌کند. از طرف دیگر، اگر به سرفه خشک مبتلا باشید، نباید شدت سرفه را با فشار آوردن به گلو بیشتر کنید، بلکه باید خشکی گلو را هرچه سریع‌تر کاهش بدهید. برای تسکین سرفه، راه‌های زیادی وجود دارند که در ادامه به بهترین آنها اشاره می‌کنیم:

چای‌های تسکین‌دهنده سرفه

۱. آویشن، نوعی گیاه دفع‌کننده و خلط‌آور است و ترکیبات مهمی دارد که دستگاه تنفسی را تسکین می‌دهند. برای تهیه چای آویشن باید دو قاشق غذاخوری آویشن تازه را (یا یک قاشق غذاخوری آویشن خشک) در یک فنجان آب جوش بریزید. بعد از این‌که آویشن کاملا خیس خورد، باید گیاه را از فنجان خارج کنید، مقداری عسل به آن بیفزایید و بعد آن را بنوشید.

۲. چای دیگری که برای سرفه مناسب است، چای گل ختمی نام دارد. وقتی که گل ختمی با آب مخلوط می‌شود، نوعی لعاب چسبناک به‌وجود می‌آورد و طوری گلو را می‌پوشاند که درنهایت خروج مخاط اضافی را راحت‌تر می‌سازد. برای تهیه این چای یا دم‌نوش، باید ۲ قاشق چای‌خوری از گل ختمی خشک‌شده را درون یک فنجان آب جوش بریزید. نوشیدن ۳ فنجان از دم‌نوش گل ختمی در طول روز برای تسکین سرفه توصیه می‌شود.

۳. دم‌نوش شیرین‌بیان، گزینه دیگری برای تسکین سرفه است. برای تهیه این دم‌نوش، باید ۴۵ قطره از عصاره شیرین‌بیان را به یک فنجان آب جوش اضافه کنید و بعد از دم کشیدن، آن را بنوشید. شیرین‌بیان، میزان خلط‌ها را کاهش می‌دهد و اسپاسم‌های احتمالی در نایژه را هم تسکین می‌بخشد. البته توجه داشته باشید که دم‌نوش شیرین‌بیان هرگز نباید بیشتر از یک هفته به‌صورت مستمر مصرف شود، چون می‌تواند فشار خون را بالا ببرد. افراد مبتلا به بیماری فشار خون بالا نیز نباید از این دم‌نوش استفاده کنند.

۴. یکی از دم‌نوش‌هایی که در طب آیورودا برای تسکین سرفه توصیه می‌شود، چای تُند یا فلفلی است. برای تهیه این دم‌نوش یا چای باید نصف قاشق چای‌خوری از پودر زنجبیل را با مقدار کمی از گل میخک و پودر دارچین به یک فنجان آب جوش اضافه کنید و بعد از دم کشیدن این ترکیب، آن را بنوشید.

شربت‌های خانگی

۱. آب لیمو را با کمی عسل مخلوط کنید و بعد مقداری پودر فلفل قرمز به آن بیفزایید. وقتی این ترکیب را به‌خوبی مخلوط کردید، باید آن را سر بکشید. عسل، پوشش محفاظت‌کننده‌ای را روی گلو ایجاد می‌کند و بافت‌های ملتهب‌شده را تسکین می‌دهد. از طرف دیگر، لیمو هم التهاب را کمتر می‌کند و ویتامین C مناسبی به بدن می‌رساند. فلفل قرمز هم گردش خون در ناحیه گلو را ارتقا می‌دهد و درنتیجه روند بهبودی را تسریع می‌کند.

۲. یکی از ساده‌ترین شربت‌ها خانگی برای مقابله با سرفه، شربت عسل و آب لیمو است. برای تهیه این شربت باید ۲ قاشق غذاخوری از آب لیمو را با یک قاشق غذاخوری از عسل مخلوط کنید. این ترکیب باید حرارت ببیند تا کاملا گرم شود. اضافه کردن پیاز رنده‌شده به این شربت، اثربخشی آن را تقویت می‌کند. پیاز حاوی ترکیبات مهمی است که خلط‌های اضافی را بیرون می‌آورند و سرفه را تکسین می‌دهند.

آشنایی با نوشیدنی‌های تسکین‌دهنده سرفه/ از چای آویشن تا شربت آبلیموی فلفلی!






ادامه ي مطلب

امتیاز :


طبقه بندی: سلامت،
سلامت,

تاريخ : 5 مهر 1396 | 9:13 | نویسنده : salamatism | بازدید : 0

علت‌های ابتلا به اگزما بسیار پیچیده هستند و شدیدا به ویژگی‌های هر فرد بستگی دارند، اما دانشمندان فکر می‌کنند که اگزما به‌علت واکنش سیستم ایمنی بدن نسبت به یک محرک به‌وجود می‌آید. با این‌حال، گروهی از محققان دانشگاه شفیلد و کالج سلطنتی لندن به این نتیجه رسیده‌اند که آب سخت (hard water) می‌تواند لایه محافظتی پوست را از بین ببرد و درنتیجه خطر ابتلا به اگزما را افزایش بدهد. گزارشی از مطالعه آنان در Journal of Investigative Dermatology منتشر شده است.

این محققان می‌گویند که آب سخت به لایه محافظتی پوست آسیب می‌رساند و حساسیت پوست نسبت به محرک‌های موجود در محصولات مورد استفاده روزانه مانند صابون‌ها و شوینده‌ها را افزایش می‌دهد.

آب سخت حاوی مقادیر زیادی از منیزیم و کلسیم است که با عناصر موجود در شوینده‌ها ترکیب می‌شوند و آن‌ها را به عناصر حل‌نشدنی یا غیرمحلول تبدیل می‌کنند. وقتی که این عناصر حالت غیرمحلول به خود می‌گیرند، روی پوست رسوب می‌کنند و از بین نمی‌روند. آب سخت (یا آب بسیار قلیایی)، میزان pH پوست را هم معمولا به‌سمت حالت اسیدی بالا می‌برد و حالت قلیایی لایه‌های محافظتی پوست را از بین می‌برد. همین روند، آسیب‌پذیری پوست را در مقابل عناصر بیماری‌زا بیشتر می‌کند.

دکتر سایمون دانبی (از اعضای دانشگاه شفیلد و مسئول مطالعه) می‌گوید: «شستن دست با آب سخت، از طریق آسیب رساندن به لایه محافظتی پوست، شانس ابتلا به اگزما را افزایش می‌دهد. افراد مبتلا به اگزما هم ذاتا نسبت به آب سخت حساس‌تر از انسان‌های دیگر هستند». به‌گفته او، این افزایش حساسیت با نوعی نقص ژنتیکی در لایه محافظتی همراه پوست مرتبط است که با جهش در ژن فیلاگرین اتفاق می‌افتد. فیلاگرین، نوعی پروتئین ساختاری مهم برای شکل‌گیری لایه محافظتی پوست در مقابل محیط بیرونی است. دکتر دانبی می‌گوید که «تقریبا نیمی از افراد مبتلا به اگزما، حامل ژن فیلاگرین هستند».

آب‌های سخت، شانس ابتلا به اگزما را بالا می‌برند






ادامه ي مطلب

امتیاز :


طبقه بندی: سلامت،
سلامت,

تاريخ : 5 مهر 1396 | 9:13 | نویسنده : salamatism | بازدید : 0

دهه‌ها مطالعه مستمر نشان داده‌اند که تجمع پروتئین‌های سمی در مغز می‌تواند به بیماری آلزایمر منجر شود، اما چیزی که هنوز کاملا مشخص نشده، این است که تجمع این پروتئین‌ها چه علتی دارد؟‌ تعدادی از مطالعات جدیدتر سعی کرده‌اند که علتی برای این فرآیند پیدا کنند و درنهایت نشان داده‌اند که علت ابتلا به بیماری آلزایمر، فراتر از ژنتیک و عادت‌های ناسالم است. در ادامه با چند مورد از غیرعادی‌ترین و عجیب‌ترین علت‌های ابتلا به بیماری آلزایمر آشنا می‌شویم.

استفاده از داروهای ضداضطرابی

داروهای مشهوری مانند لورازپام، آلپرازولام و کلونازپام در گروهی از داروها با عنوان بنزودیازپین‌ها قرار می‌گیرند و معمولا هم برای درماناختلال اضطرابی و بی‌خوابی به‌کار می‌روند. اگرچه مطالعات متعددی، ایمنی و کارآمدی این داروها را در کوتاه‌مدت تایید کرده‌اند، اما بسیاری افراد هنوز هم در درازمدت از این داروها استفاده می‌کنند. یکی از مطالعات British Medical Journal نشان می‌دهد که مصرف بنزودیازپین‌ها برای مدتی بیش از ۳ ماه، شانس ابتلا به بیماری آلزایمر را ۵۱ درصد افزایش می‌دهد.

اصابت ضربه‌های متعدد به سر

همه ما با مشکلاتی که می‌توانند بعد از اصابت ضربه احتمالی به ناحیه سر شکل بگیرند، آشنا هستیم. بسیاری از افراد بعد از این ضربه‌ها دچار مشکل نمی‌شوند، اما التهاب در ناحیه سر بعضی از آنان به حالت مزمن تبدیل می‌شود و بهبود پیدا نمی‌کند. دقیقا در همین وضعیت است که باید ارتباط بین اصابت ضربه به سر و خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را جست‌وجو کرد. بعضی از سلول‌های مغز، میکروگلیا نام دارند که نقش مهمی در التهاب ایفا می‌کنند. وقتی که میکروگلیا دائما در وضعیت التهابی قرار می‌گیرد،‌ دیگر نمی‌تواند بتا-آمیلوئیدها را از مغز بیرون بریزد. این اختلال به تجمع بتا-آمیلوئیدها در مغز و نابودی نورون‌های مغزی منجر می‌شود.

کمبود خواب مزمن

کمبود خواب در سال‌های اخیر روبه‌افزایش بوده و تقریبا به اپیدمی تبدیل شده است. هر دلیلی هم که برای این کمبود خواب داشته باشید، باید بدانید که کمبود خواب مزمن و همیشگی می‌تواند شانس ابتلا به بیماری آلزایمر را بیشتر کند.

متخصصان می‌گویند که مشکلات خواب در افراد مبتلا به بیماری آلزایمر شایع هستند، اما هنوز روشن نیست که کدام یک از آن‌ها در جایگاه علت و کدام یک در جایگاه معلول قرار می‌گیرند. آزمایش‌های حیوانی نشان می‌دهند که کمبود خواب در موش‌های آزمایشگاهی، میزان تائو را در مغز این موجودات بیشتر می‌کند و قابلیت‌های حافظه‌ای و یادگیری آنان را به‌صورت منفی تغییر می‌دهد. به‌گفته محققان، کمبود خواب مزمن، مغز و بدن را تحت فشار می‌گذارد و سرعت فرآیندهای مضری که منجر به بیماری آلزایمر می‌شوند را بیشتر می‌کند.

تنهایی

حفظ روابط انسانی و اجتماعی با خانواده، دوستان و به‌طور کلی جامعه، بخشی از یک زندگی مطلوب و سالم است. یکی از مطالعات Journal of Neurology، Neurosurgery، and Psychiatry نشان می‌دهد که نوعی ارتباط بین تنهایی و افزایش خطر ابتلا بهزوال عقل وجود دارد. محققان هنوز نمی‌دانند که این ارتباط از کجا نشات می‌گیرد، اما توصیه مشخصی برای همه انسان‌ها دارند: روابط اجتماعی خودتان را حفظ کنید و جدی بگیرید.

دیابت مغزی

بیماری آلزایمر، نوعی بیماری متابولیک است که مغز را هم تحت تاثیر قرار می‌دهد. این مساله تا حدی جدی است که محققان، بیماری آلزایمر را به‌عنوان بیماری دیابت نوع ۳ معرفی می‌کنند. سلول‌های مغزی نیز از گلوکز به‌عنوان سوخت کمک می‌گیرند و درنتیجه با انسولینمرتبط می‌شوند. درواقع، سلول‌های مغزی هم دقیقا مانند باقی سلول‌های بدن می‌توانند به مقامت به انسولین مبتلا شوند. دانشمندان در سال‌های اخیر متوجه شده‌اند که این اختلال، محیط مغز را سمی می‌کند و به تجمع پروتئین‌ها و نورون‌های مرده در مغز افراد منجر می‌شود.

۵ دلیل عجیب ابتلا به آلزایمر






ادامه ي مطلب

امتیاز :


طبقه بندی: سلامت،
سلامت,

تاريخ : 5 مهر 1396 | 9:13 | نویسنده : salamatism | بازدید : 0

شاید شنیده باشید که به افراد مبتلا به دیابت توصیه می‌شود در مصرف نمک صرفه‌جویی کنند. زیرا کاهش مصرف سدیم باعث کاهش فشار خون و درنتیجه کاهش خطر بروز سکته مغزی و سکته قلبی که دو مورد از فاکتورهای خطر شایع در ابتلا به دیابت هستند می‌شود.

اما آنچه احتمالا تاکنون نشنیده‌اید این است که: زیاده‌روی در مصرف نمک می‌تواند عامل اولیه پیشرفت بیماری باشد.

در یک مطالعه در سوئد، میزان مصرف روزانه نمک در چندین هزار نفر بررسی شد و مشخص شد که افرادی که روزانه حدود ۱ و یک‌چهارم قاشق چای‌خوری برابر با ۲۸۰۰ میلی‌گرم یا بیشتر نمک مصرف می‌کنند، ۷۲ درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع دوم قرار دارند. با اینکه تمرکز مطالعه بر روی علت این نتیجه نبود اما نظر برخی محققان این است که نمک، نوعی مقاومت به انسولین در بدن ایجاد می‌کند که می‌تواند زمینه‌ساز ابتلا به دیابت نوع دوم شود. یا اینکه این اتفاق بیشتر در افراد چاق می‌افتد که معمولا در کنترل قند خون مشکل دارند و همین عامل ابتلا به دیابت می‌شود.

میانگین مصرف روزانه سدیم در آمریکا، حدود ۳۴۰۰ میلی‌گرم است و این درحالی است که انجمن قلب آمریکا، میزان دریافت روزانه سدیم را تا ۱۵۰۰ میلی‌گرم محدود می‌کند.

اما چگونه می‌توانیم میزان دریافت سدیم را کم کنیم تا از ابتلا به دیابت و بیماری‌هایی مانند فشار خون در امان بمانیم. با چند راهکار ساده، میزان دریافت سدیم را کاهش دهید:

–        غذاهای فرآوری شده را کم کنید. مقصر فقط نمک‌پاش نیست، به گفته انجمن قلب آمریکا، حدود ۷۵ درصد از سدیم دریافتی مردم آمریکا از مواد غذایی فرآوری شده، از پیش آماده و رستورانی است.احتمالا شما می‌دانید که سیب‌زمینی سرخ کرده و مرغ سوخاری، غذاهایی نمکی و چرب هستند اما حتی برخی از غذاها که اینقدرها هم بد به نظر نمی‌رسند می‌توانند سرشا از سدیم باشند. برای مثال سوپ‌های ترش و تند برخی از رستوران‌های زنجیره‌ای، تا ۹۵۰۰ میلی‌گرم نمک دارند که این مقدار، ۶ برابر میزان مجاز دریافت روزانه است.

–        گوشت‌های فرآوری شده را کم کنید. مصرف رست بیف، همبرگر، هات داگ، کالباس و گوشت‌های از پیش‌آماده، که همگی سرشار از سدیم هستند، نه تنها باعث بروز مشکلات قلبی عروقی می‌شوند بلکه خطر ابتلا به دیابت را نیز بالا می‌برند.

–        برچسب غذایی مواد را بخوانید. معمولا ما فقط عادت به خواندن تاریخ تولید و انقضا مواد داریم در صورتی که اگر برچسب غذایی مواد را بخوانیم می‌توانیم از خرید مواد غذایی نمکی و با سدیم بالا خودداری کنیم.

–        مواد غذایی کنسروی را قبل از مصرف آب بکشید. معمولا لوبیا و سبزیجات کنسروی در آب نمک غوطه‌ور هستند تا تازه بمانند. پیش از اضافه کردن آن‌ها به غذا، خوب آب بکشیدشان تا از وارد شدن نمک اضافی به وعده غذایی‌تان جلوگیری کنید.

با ادویه آشپزی کنید نه نمک. شاید باورتان نشود که غذایتان چقدر می‌تواند بدون نمک و در عوض با ادویه‌های مختلف خوشمزه باشد. سبزیجات با فلفل سیاه، روغن زیتون و پودر سیر معرکه می‌شوند. گوشت مرغ و ماهی همراه با پودر پاپریکا، پودر سیر، پودر پیاز، پودر خردل و زیره طعمی عالی پیدا می‌کنند.

نمک هم می‌تواند باعث ابتلا به دیابت شود!






ادامه ي مطلب

امتیاز :


طبقه بندی: سلامت،
سلامت,

تاريخ : 5 مهر 1396 | 9:12 | نویسنده : salamatism | بازدید : 0

شروع فصل مدرسه، فشارهای اجتماعی، عاطفی و روانی خاصی را به دانش‌آموزان وارد می‌کند، درحالی که تغذیه با نقش حیاتی و مهمش به آنان کمک می‌کند تا بتوانند اعتمادبه‌نفس و قدرت لازم را برای مقابله با این فشارها داشته باشند. یکی از مسائل تغذیه‌ای دانش‌آموزان که همواره مورد بحث بوده است، نوع ناهاری است که در مدرسه استفاده می‌کنند. دکتر الیزابت وال (متخصص تغذیه)، مهم‌ترین نکات را در این زمینه به ما می‌گوید.

غذاهای خانگی یا غذاهای فوری در مدرسه

دکتر الیزابت وال می‌گوید: «تغذیه نامطلوب می‌تواند به خستگی جسمی و روانی منجر شود، و این مشکل در ادامه می‌تواند اختلال در تمرکز،‌ تکامل شناختی آهسته و حتی مشکلات رفتاری را در دانش‌آموزان به‌وجود بیاورد. بنابراین، آماده‌سازی بسته ناهار خانگی به والدین اجازه می‌دهد تا کنترل و نظارت مناسبی بر نحوه تغذیه فرزندشان داشته باشند. به‌علاوه، ‌دانش‌آموزان مبتلا به آلرژی یا عدم تحمل مواد غذایی، با استفاده از ناهارهای خانگی دچار مشکلات مختلف نمی‌شوند».

هزینه‌های مالی برای تهیه ناهار نیز یکی از مسائل بحث‌برانگیز در میان والدین است. بعضی از والدین مدعی هستند که ناهارهای فوری در مدرسه یا تهیه غذا از رستوران‌ها واقعا گران‌تر تمام می‌شود، درحالی که بعضی از آن‌ها می‌گویند هزینه آماده‌سازی ناهار سالم در خانه واقعا بیشتر است.

استانداردهای لازم برای ناهار مدرسه

دانش‌آموزان دبستانی با توجه به سن، سبک زندگی و سرعت رشدشان، روزانه به ۱۲۰۰ تا ۱۳۰۰ کالری نیاز دارند. دکتر وال می‌گوید: «یک ناهار ایده‌آل که هم سالم است، هم متعادل و هم مغذی، باید شامل انواع ریزمغذی‌ها و درشت‌مغذی‌های مهم باشد. کربوهیدرات‌های پیچیده و آهسته‌رهش (Slow releasing) مانند نان‌های سبوس‌دار یا ماکارونی‌های سبوبس‌دار به تنظیم قند خون کمک می‌کنند و انرژی را به‌صورت تدریجی در بدن آزاد می‌کنند. پروتئین هم برای رشد و بازسازی بدن دانش‌آموزان واقعا ضروری است. منابعی مانند گوشت قرمز بدون چربی، ماهی، محصولات لبنی، ‌سویا، لوبیا و نخود فرنگی، ‌گزینه‌های مناسبی برای دریافت پروتئین هستند».

علاوه بر موارد ذکرشده، اسیدهای چرب ضروری که خلق‌وخو را تقویت می‌کنند و باعث تقویت حافظه می‌شوند، همیشه انتخاب مناسبی برای تقویت یادگیری کودکان هستند. این اسیدهای چرب در منابع مهمی مانند ماهی‌های چرب، مغزها و دانه‌های خام، آووکادو و تخم‌مرغ غنی از امگا-۳ یافت می‌شوند. دکتر وال می‌گوید: «دریافت همه ویتامین‌ها و املاح ضروری به‌صورت کامل، برای همه دانش‌آموزان ضروری و مهم است. کلسیم و ویتامین D از اهمیت ویژه‌ای در این بین برخوردار هستند، چون رشد استخوانی مطلوب و حفظ تراکم استخوانی را امکان‌پذیر می‌سازند».

همه ما می‌دانیم که ترغیب کودکان به مصرف غذاهای سالم واقعا سخت است. به همین دلیل، دکتر وال توصیه می‌کند که والدین از رنگ‌های روشن و طراحی‌های جذاب برای جذب کودکان استفاده کنند و از چاشنی‌ها و ادویه‌های سالم برای طعم‌دهی به غذاها کمک بگیرند.

مثال‌هایی از غذاهای مناسب

یک ناهار خانگی سالم و متعادل می‌تواند چیزی شبیه به گزینه‌های زیر باشد:

  •         نان ساندویچی سبوس‌دار همراه با ماهی تُن، چند تکه خیار، روغن زیتون و ‌یک قاشق چای‌خوری سُس؛ یا مقداری ذرت پخته‌شده همراه با         تخم‌مرغ غنی از امگا-، روغن زیتون و مقدار خیلی کمی کره.
  •        مرغ و اسفناج همراه با مقداری پوره آووکادو، پنیر فتا و آب لیموی تازه.

اگر فرزندتان در مدرسه ناهار می‌خورد، بخوانید!






ادامه ي مطلب

امتیاز :


طبقه بندی: سلامت،
سلامت,